HTML

A Valóság Vallása

Friss topikok

  • aPar aLyza: instantfilozofus.blog.hu/2010/09/01/ujabb_farasztas_pi_ugyben (2015.10.03. 13:40) Pi
  • KenChi: Úristen, hogy én mennyi időt öltem bele anno az IRC-be. Régi szép emlékek... Az ICQ-t már el is fe... (2014.07.16. 23:19) Az internet rövid története 1.
  • lokkoL: a falkánál jóval alacsonyabb szinteken is ... (2014.04.03. 14:58) Jószomszédság
  • Kalaius86: Kapcsolódik: divany.hu/eletmod/2014/02/23/mas_nyelveken_mashogy_gondolkodunk/ (2014.02.24. 09:53) Maugli
  • lokkoL: Az ismeretek átadásának fejlődése a következő posztok témája ... az is ki fog derülni, hogy miért ... (2014.02.13. 11:36) Ecce homo

Címkék

Versengsz, vagy kooperálsz?

2014.09.17. 19:00 lokkoL

"Versengsz, vagy kooperálsz?"

Ezt a kérdést szegezte DopeMannak a műsorvezető a Milla alternatív köztársasági elnökválasztási műsorának fináléjában (katt!).

"Hogy mivan?"
"Ez egy játék. Ezt a kérdés feltesszük utánad Bartos mösternek is. Ha mindketten versengtek, akkor egyikőtök se lesz elnök. Ha mindketten kooperáltok, akkor mindkettőtök nyer. De ha az egyikőtök kooperál, míg a másik verseng, akkor az nyer aki versengett."

"Én legszívesebben kibasznék a Jobbikkal és lemondanék Szelim javára" (egy fiatal fekete jogvédő srác, a 8 jelült egyike)
"Ilyen lehetőséged sajnos nincs. Versengsz vagy kooperálsz?"
"Akkor versengek."

"DÁSZ ISZT BUNDAAA! EZ ÍGY EGY KAMUS SZAAAR!!! Bartos már sehogy nyerhet bármit is választ!" ... üvöltötte be az egyik néző, és igaza volt.

Az internetes szavazást Bartos nyerte nagy fölénnyel, és a helyszínen is a möster tanítványai voltak túlsúlyban ... de az eredmény már el volt döntve ... A mindenevő Bartos möster, a csöves alkesz szipus néptanító anticeleb youtubesztár túl bizarr figura volt a Milla alternatív köztársasági elnökének. Nem mintha DopeManhez jobban illett volna ez a szerep, de Bartos ellen a demokrácia civil őrzői még azt is bevállalták, hogy otromba mód kicsavarják védencük, a demokrácia legalapabb szabályait.

Bartos Cs. István így falta fel erkölcsileg az akkori ellenzék legígéretesebb szellemi műhelyét.

---

Bevallom rosszul esett, hogy kedvenc játékelméleti alapvetésemet, a fogolydilemmát egy ilyen ocsmány húzásra használták fel ... de másnap elgondolkodtatott a téma ... Az egyetem alatt egészen mélyre sikerült merülnöm a fogolydilemma rejtelmeibe. Az iteratív fogolydilemmán át eljutottunk a a kooperáció evolúciójáig ... a hálózatban játszott stratégiák egy egészen eleven, és alapvetően kooperatív hajlamú világot írtak le ... de ezidáig sosem tettem fel komolyan magamnak a kérdést: Mennyire életszerű a fogolydilemmában feltett kérdés? Versengsz vagy kooperálsz? Mégis hol merül ez fel a való életben?

Az eredeti fogolydilemma egy mesterségesen kreált vádalku helyzet, ahol két vádlottat egyszerre akarnak rávenni, hogy valljanak egymás ellen ... Ki volt valaha ilyen helyzetben? De tényleg?

De még a fogolydilemma szelídebb üzleti verziójára se találtam életszerű példát a hétköznapi életből. Versengek vagy kooperálok? Kivel, miben, és miért? ... bármi jutott eszembe, az vagy nagyon rendhagyó helyzet, vagy erőltetett belemagyarázás ... de mégis szükségem volt egy életszerű megközelítésre. Feltettem a kérdést: Milyen döntéseket hozok egy egyszerű hétköznapon?

Például, hogy hol ebédelek.

Nagyjából 20 kajálda van a melóhely környékén. Ebből ár-minőség-mennyiség-megbízhatóság terén 4 hely bizonyult számomra megfelelőnek. Hozzájuk heti rendszerességgel betérek. És van még további 3 hely a futottak még kategóriában. A többi felejtős.

A hely, ahova betérek ebédre, ők adnak nekem enni, én adok nekik pénzt. Mindkét fél jól jár. Játékelméleti szempontból az ilyen viszony kooperáció. Vagyis a kedvenc kajáldáimmal kooperálok.

De mi van a többi hellyel, ahova nem térek be. Ha velük nem kooperálok, akkor versengek velük? ... neeem, ez nyilván hülyeség ... a fogolydilemmáról ezen a ponton derül ki, mennyire életszerűtlen.

A fogolydilemma mindig úgy kezdődik, hogy adott két fél, akik már eleve bele vannak kényszerítve a játékba ... míg a valódi életben arról is dönthetünk, hogy kivel szeretnénk játszani, és kivel nem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valosagvallasa.blog.hu/api/trackback/id/tr76701067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása