HTML

A Valóság Vallása

Friss topikok

  • aPar aLyza: instantfilozofus.blog.hu/2010/09/01/ujabb_farasztas_pi_ugyben (2015.10.03. 13:40) Pi
  • KenChi: Úristen, hogy én mennyi időt öltem bele anno az IRC-be. Régi szép emlékek... Az ICQ-t már el is fe... (2014.07.16. 23:19) Az internet rövid története 1.
  • lokkoL: a falkánál jóval alacsonyabb szinteken is ... (2014.04.03. 14:58) Jószomszédság
  • Kalaius86: Kapcsolódik: divany.hu/eletmod/2014/02/23/mas_nyelveken_mashogy_gondolkodunk/ (2014.02.24. 09:53) Maugli
  • lokkoL: Az ismeretek átadásának fejlődése a következő posztok témája ... az is ki fog derülni, hogy miért ... (2014.02.13. 11:36) Ecce homo

Címkék

Ecce homo

2014.02.12. 19:00 lokkoL

Lényegében a blog legeleje óta azt a kérdést firtatom, hogy mi emberek miben különbözünk az állatoktól. Gyerekként még egy túlvilági, transzcendens lélekfogalom volt az, amiről úgy gondoltam, hogy megadja erre a kérdésre a választ (katt) ... de miután elhatároztam, hogy eleve ellenőrizhetetlen állításokra nem építek világképet (katt), magam mögött kellett hagynom minden addig ismert vallást.

Hosszú utat jártam végig, mire sikerült szigorúan a valóság elemeiből építkezve használható képet alkotni elménk működéséről ... az intelligencia nyers fogalmától, az idegrendszer neurális hálózati modelljén át, a tudat szerepig ... közben olyan kérdésekre kaptam válaszokat, amiket eredetileg fel se tettem. Ez igazolta vissza, hogy jó úton járok belső világunk természetének feltárásában ... de a legfontosabb kérdésekre: Mivel emelkedtünk ki az állatvilágból? Mi az amitől emberré váltunk? ... nem jöttek elő megnyugtató válaszok.

Az elme evolúciójában nem találtam olyan szintet, ami csak az emberre jellemző. Az utolsó nagy minőségi ugrás a tudat megjelenése. Ezután a tudat kapacitásának a bővülése határozta meg az elme fejlődését ... Létezhet egy szint, aminek meghaladása önmagában akkora evolúciós előnyt jelent, ami az embert a Föld uralkodó fajává tette? ... Figyelembe véve, hogy tudat-kapacitásában mekkora eltérések mutatkoznak egyes emberek közözött, nem tűnik valószínűnek, hogy az emberré válás egyszerű mennyiségbeli fejlődés következménye lenne.

---

Az állatvilágban a legközelebbi rokonunk a csimpánz. A különbséget, ami emberré tesz minket, itt érdemes keresni. Mi az, amire az emberi elme képes, de a csimpánz nem?

Az ember ősidők óta használ eszközöket ... és a csimpánz? ... A kérdés megválaszolásához elég volt beírnom a google képkeresőbe: chimps using tools (katt), hogy megbizonyosodjak, ők is eszközhasználók ... A különbség mi javunkra az eszközeink fejlettsége.

Az emberiség hajnalán mi is kövekkel és botokkal kezdtük, de idővel egyre jobb és hatékonyabb eszközöket készítettünk ... ez a fejlődés emberi generációk ezrein átívelő történet.

A működő intelligencia lehetővé teszi, hogy az egyén tapasztalás útján tanuljon. A tudat lehetővé teszi, hogy világról szerzett ismereteket felhasználva új módszereket képzeljünk el, és próbáljunk ki ... de hogy az így szerzett ismeret generációkon keresztül fennmaradhasson, szükség van egy olyan képességre, amiről eddig nem esett szó ... az ismeretek átadása. Ez az amiben az emberiség egy merőben új szintre lépett. Ez az amivel végül kiemelkedtünk az állatok közül.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valosagvallasa.blog.hu/api/trackback/id/tr365808868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalaius86 · http://uw-rugby.blog.hu/ 2014.02.13. 11:14:39

Ez szintén egy nagyon jó, gondolatébresztő poszt lett.
De felmerült-e benned, hogy esetleg hibás az alapfeltevésed, így a kérdésed és a végkövetkeztetésed is?
„Mivel emelkedtünk ki az állatvilágból? Mi az amitől emberré váltunk? ... nem jöttek elő megnyugtató válaszok.
[…] Létezhet egy szint, aminek meghaladása önmagában akkora evolúciós előnyt jelent, ami az embert a Föld uralkodó fajává tette?”
Egy filozófikus kérdésre tudományos választ keresel. Ha a biológus szemével nézed a kérdést, az ember az állatvilág RÉSZE. Egy faj a sok közül, ami a gerincesek törzsébe és az emlősök osztályába tartozik. Az teszi emberré, hogy olyan populációba tartozik, mely genetikailag elszigetelt más fajoktól. Azaz genetikai információ csak a fajon belül cserélődhet ki és élhet tovább. Értelmezhetetlenné válik a kérdés, hogy mi „emeli” ki az embert az állatvilágból. Semmi. Ugyanolyan élőlényt, mint minden más, amit ismerünk.
De természetesen értem, hogy hova akarsz kilyukadni.
Menjünk tovább, elvetve az értékmentes szemléletet. Két kérdést tennék fel:
-valóban az egyedüli élőlény, amely generációkon keresztül tud átadni ismeretet?
-valóban az ember a Föld uralkodó faja?
Az első kérdésre az a válasz, hogy nem. Az ismeretek átadása amúgy a látszólag egyszerűbb élőlényekre is jellemző, elég a méhek táncára gondolni. De utódjaikat nevelő élőlények elvileg és a gyakorlatban is tudnak átadni információt generációkon keresztül is. Nyilván ennek a hatékonysága a saját szintjüknek megfelelő.
Pl:
www.mnn.com/earth-matters/animals/photos/7-cultured-animals-that-share-knowledge/were-not-alone
www.thenakedscientists.com/HTML/news/news/1978/
A második kérdésre szerintem nem adható egyértelmű a válasz. Az ember hatalmas potenciállal rendelkezik a környezete formálására, ez által be tudja lakni szinte egészét a bolygó száraz(!)földjének. Mégis, ugyanúgy alá van vetve a természeti törvényeknek és az ökoszisztéma szabályrendszerének, ráadásul az egyes emberek konkrét tűrőképessége, túlélési képessége eléggé elmarad pl. a csótányétól. Egy rossz döntés, és az emberi faj ugyanúgy megtizedelődhet, vagy akár ki is halhat, mint egy túlszaporodott lemming- vagy sáskapopuláció.
Mi teszi a Föld „uralkodó” fajává? A Dűne óta úgy gondolom, hogy az uralkodásnak, a hatalomnak kell legyen olyan jellege, ami az uralkodónak kezébe adja a lehetőséget az alávetett létével való rendelkezésre. Azt hiszem, valójában nagyon kevés olyan faj van, amit az ember büntetlenül és biztosan kiírthatna, anélkül, hogy aztán lassan, de biztosan pusztulásba ne döntse önmagát. Gondoljuk végig. Hozhat-e az ember olyan döntést, hogy kiírtja az összes bogarat/gombát/csalánt/stb? Kivitelezhető-e ez? Ha igen, mi a hozadéka?
De persze, nézzünk szét. Ki a műanyag ablakon a szemközti házakra. Töltsünk le egy műholdképet városunk éjszakai fényeiről. Töltsünk le bármit az INTERNETRŐL. Nem-e mi vagyunk a világ urai?
Egy lakatlan, kicsiny óceániai szigeten prosperáló hangyakolónia, ha van valamiféle tudata a hangyáknak, nem-e ugyanezt a felemelő érzést érezhetik saját sikerességükkel kapcsolatban?
Nem-e válik nevetségessé az eredeti feltételezés, miszerint az ember kiemelkedett az állatvilágból, és uralkodik a földön, belegondolva, milyen könnyen véget érhet a hangyák diadalmenete, ha lerágják az utolsó levelet, ha jön egy tsunami, vagy egyszerűen, ha egy ember eldönti, hogy kunyhót épít a szigeten, és rovarölővel permetezi le a hangyákat? Nem-e becsüljük túl magunkat és mérjük fel rosszul szerepünket a világban?

lokkoL 2014.02.13. 11:36:40

Az ismeretek átadásának fejlődése a következő posztok témája ... az is ki fog derülni, hogy miért nem jött be eddig ez a téma.

A hatalom kérdéséről bőven lesz agyalás a jövőben ... miután tisztáztam mit jelent a hatalom nem lesz kérdés, hogy mi vagyunk-e a bolygó uralkodó faja, ennél sokkal érdekesebb az hatalom emberek közti eloszlása.
süti beállítások módosítása