HTML

A Valóság Vallása

Friss topikok

  • aPar aLyza: instantfilozofus.blog.hu/2010/09/01/ujabb_farasztas_pi_ugyben (2015.10.03. 13:40) Pi
  • KenChi: Úristen, hogy én mennyi időt öltem bele anno az IRC-be. Régi szép emlékek... Az ICQ-t már el is fe... (2014.07.16. 23:19) Az internet rövid története 1.
  • lokkoL: a falkánál jóval alacsonyabb szinteken is ... (2014.04.03. 14:58) Jószomszédság
  • Kalaius86: Kapcsolódik: divany.hu/eletmod/2014/02/23/mas_nyelveken_mashogy_gondolkodunk/ (2014.02.24. 09:53) Maugli
  • lokkoL: Az ismeretek átadásának fejlődése a következő posztok témája ... az is ki fog derülni, hogy miért ... (2014.02.13. 11:36) Ecce homo

Címkék

Evolution of Cooperation

2014.03.26. 19:00 lokkoL

A Tit for Tat egy viszonylag egyszerű körversenyben verte el a mezőnyt, de voltak akik szívesen látták volna ennél bonyolultabb környezetben is a stratégiák összecsapását. Arra voltak kíváncsiak, hogy egy mesterséges evolúciós környezetben milyen stratégiák választódnának ki.

A Tit for Tat legmeglepőbb tulajdonsága az egyszerűsége volt. A stratéga csupán a másik játékos előző válaszán alapul. A stratégia képlete C:C, D:D ... amiben a C kooperációt jelent, a D defektálást, vagyis versengést.

Milyen egyéb stratégiák lehetnek még melyek csak a másik játékos előző válaszán alapulnak?

Kétféle lehetséges helyzet van, mindkettőre két lehetséges válasz ... 2x2 vagyis összesen 4 ilyen egyszerű stratégia létezik. Ebből az egyik a Tit for Tat, a maradék három pedig:

  • C:D, D:D - aki mindenre versengéssel válaszol. Az ördög maga, neve All D.
  • C:C, D:C - aki mindenre kooperálással válaszol. A kis naív, neve All C.
  • C:D, D:C - aki mindenre az ellenkezőjét válaszolja. Ő a hülye stratégia, neve Fool.

Az egyik multiágenses egyetemi előadáson mesélt a tanár egy szimulációról, amiben ezeket a stratégiákat egymásnak eresztették egy evolúciós játékban ... vááá ... ezek szerint megnézhetjük, hogyan zabálja fel a Tit for Tat a többieket?! ... ááááá ... azt nem ... csak a táblára rajzolva magyarázott az előadó ... programnak se híre, se hamva ... még képet se láttunk belőle.

Reménykedtem benne, hogy a google egyszer majd kisegít, és találok a témához egy működi progit ... de nem ... Így a Valóság Vallása szolgáltatott tökéletes ürügyet, hogy végül magam írjam meg. Három estémbe került, de abszolút megérte.

Íme ő az:

Counter:
 
Learning period: Freedom: Self respect: Moves:
View distance: 1 2 3
Strategies: TT AD AC FO BL WH

A játék:

  • Minden 10x10 pixeles négyzet egy-egy játékos.
  • Zöld: Tit for Tat (TT), Piros: All D (AD), Világoskék: All C (AC), Narancs: Fool (FO)
  • Pontozás: C-C 3-3, C-D 0-5, D-D 1-1
  • Minden játékosnak 8 szomszédja van. Az összes játékos minden szomszédjával játszik minden körben. A játékosok jegyzik hány kör óta játsszák az aktuális stratégiájukat, és ezalatt hány pontot gyűjtöttek.
    Összes pont / körök száma = a játékos átlaga.
  • Szelekció: Learning period mennyiségű kör után, minden játékos megnézi, hogy környezetében ViewDistance távolságon belül melyik játékosnak van a legnagyobb pontátlaga. Ha ez az átlag nagyobb mint az aktuális játékos átlaga + Self respect, akkor a játékos lecseréli stratégiáját a sikeresebbére (reprodukció).
  • Mutáció: Minden szelekciós kör után Freedom mennyiségű véletlenszerűen kiválasztott játékos, lecseréli stratégiáját egy véletlenszerűen választott stratégiára.
  • Update: A többi beállítás, a Moves mező, a BL és a WH stratégia a következő két posztokban vannak megmagyarázva.

A Tit for Tat-et egyedül egyik stratégia se nyomja le. De ha több stratégia egyszerre vesz részt a játékban, már nem lesz olyan egyhangú az eredmény ... és ha a rendszer szabadságát is növeljük még ziláltabbá válik a helyzet ... Jó szórakozást! (a program nem hülyebiztos, bánjatok vele finoman)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valosagvallasa.blog.hu/api/trackback/id/tr795878958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása