HTML

A Valóság Vallása

Friss topikok

  • aPar aLyza: instantfilozofus.blog.hu/2010/09/01/ujabb_farasztas_pi_ugyben (2015.10.03. 13:40) Pi
  • KenChi: Úristen, hogy én mennyi időt öltem bele anno az IRC-be. Régi szép emlékek... Az ICQ-t már el is fe... (2014.07.16. 23:19) Az internet rövid története 1.
  • lokkoL: a falkánál jóval alacsonyabb szinteken is ... (2014.04.03. 14:58) Jószomszédság
  • Kalaius86: Kapcsolódik: divany.hu/eletmod/2014/02/23/mas_nyelveken_mashogy_gondolkodunk/ (2014.02.24. 09:53) Maugli
  • lokkoL: Az ismeretek átadásának fejlődése a következő posztok témája ... az is ki fog derülni, hogy miért ... (2014.02.13. 11:36) Ecce homo

Címkék

Fogolydilemma

2014.03.12. 19:00 lokkoL

Gimis koromban Occam borotvája volt az a gondolat, ami fenekestül forgatta fel a világnézetem. Míg egyetemen a fogolydilemmának (katt) sikerült elérnie kábé ugyan ezt. 

Multiágenses szimulációk. Ilyen elegáns neve volt annak a választható tárgynak, aminek keretén belül ez a téma előkerült ... Ismerős volt ez a mondat valahonnan? ... mert egyszer már leírtam ... ez ugyan az a tárgy, aminek keretén belül elkövettem a Macskák vs Egerek agymenésemet.

A fogolydilemma nem az a műfaj, ami könnyen adta magát, nem az a fajta gondolat, ami jön, lát, és győz ... de ha sokat firtatjuk, messzire vezet.

A dilemma klasszikus megfogalmazása viszonylag közismert: Van két fogoly, akiket egyszerre hallgat ki a rendőrség két külön szobában. Mindkettőt arra akarják rávenni, hogy valljon a másik ellen.

  • Ha mindkettő bemártja a másikat, akkor mindketten 6 évet fognak ülni
  • Ha egyik se vall a másik ellen, akkor mindkettő fél évet kap
  • Ha az egyik vall, míg a másik nem, akkor aki feldobta a másikat, azt szabadon engedik, a másik meg beszívta, és 10 évet ül.

Te bemártanád a másikat? ... mert én nanáhogy ... rosszabb esetben ülök 6 évet, míg jobb esetben akár meg is úszhatom a dolgot ... Miért vállalnám, hogy hallgatok? Kockáztassam, hogy 10 évet ülök, mert a másik gyennyarc ellenem vall?! Ráadásul akkor ő még meg is úszná az egészet?!!! ... Neeem, abból nem eszik! 

De álljunk meg egy kicsit ... adjuk csak össze a büntetéseket! Ha egyikünk se vall, ketten összesen együtt fél + fél = 1 évet ülünk. Ehhez képest, ha mindketten egymás ellen vallunk összesen 6 + 6 = 12 évet töltünk a hűvösön, de még az a szólóban leült 10 év is durva, ha csak az egyikünk dobja fel a másikat ... Így már kicsit elgondolkodtatóbb a helyzet

Hogy jobban érzékelhető legyen a dilemma, érdemes elvonatkoztatni attól, hogy a helyzet szereplői foglyok, vagyis valószínűleg bűnözők, mert róluk pont nehéz elképzelni, hogy a lehetséges közös jó irányába fognak dönteni ... éppen ezért van ennek a dilemmának egy másik megfogalmazása is; Ebben két üzleti szereplő vesz részt, akik vagy együtt működnek, vagy versengenek egymással.

  • Ha mindkettő együttműködik, akkor mindketten termelnek 10 millió hasznot.
  • Ha mindketten versengenek, akkor egyiknek se lesz haszna.
  • Ha az egyik együtt akar működni, míg másik meg inkább verseng, akkor aki verseng beseper 30 millát, a másik meg bukik 20 milliót.

A megfogalmazás különbözik, de a helyzet matekja ugyan az, mint a fogolydilemma esetén: A két szereplő ebben a játékban is szumma úgy nyerheti a legtöbbet, ha együttműködik ... de miért kooperálnék, ha ezzel azt kockáztatom, hogy a másik ezzel visszaél, és kikészít?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valosagvallasa.blog.hu/api/trackback/id/tr615853333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása