HTML

A Valóság Vallása

Friss topikok

  • aPar aLyza: instantfilozofus.blog.hu/2010/09/01/ujabb_farasztas_pi_ugyben (2015.10.03. 13:40) Pi
  • KenChi: Úristen, hogy én mennyi időt öltem bele anno az IRC-be. Régi szép emlékek... Az ICQ-t már el is fe... (2014.07.16. 23:19) Az internet rövid története 1.
  • lokkoL: a falkánál jóval alacsonyabb szinteken is ... (2014.04.03. 14:58) Jószomszédság
  • Kalaius86: Kapcsolódik: divany.hu/eletmod/2014/02/23/mas_nyelveken_mashogy_gondolkodunk/ (2014.02.24. 09:53) Maugli
  • lokkoL: Az ismeretek átadásának fejlődése a következő posztok témája ... az is ki fog derülni, hogy miért ... (2014.02.13. 11:36) Ecce homo

Címkék

Jószomszédság

2014.04.02. 19:00 lokkoL

Ismerve a stratégiák egyszerű körversenyének eredményét, nem volt nagy meglepetés, hogy a Tit for Tat evolúciós körülmények között is győzedelmeskedik. Elsősorban filozófiai szempontból érdekes; Az evolúciót többnyire egy kompetitív, versengő környezetnek tekintjük, ahol az önzés és az erő dominál, de ez esetben egy kooperatív viselkedési forma bizonyul előnyösnek ... persze ezt könnyen le lehet érvelni, hogy a valódi élet nem ilyen, és ez a fogolydilemmára épülő evolúciós környezet eleve a Tit for Tat-nek kedvez ... és ez, mint ellenérv igaz is ... így nem is lenne több ez a játék, mint egy látványos matematikai filozófiai maszturbáció, ha nem rejtegetne magában még egy alapvető meglátást.

---

Aki múlt héten rányomott Start gombra a következő történetet láthatta:

Egy pillanatra elvörösödik szinte az egész játéktér, de az egy két megmaradó zöld folt hirtelen növekedésnek indul, és felfalja az egész játékteret. Tehát a Tit for Tat gyors és látványos győzelmet arat.

Tit for Tat dominanciában a kompetitív stratégiák már nem rúgnak labdába, de a véletlenszerűen megjelenő világoskékek, a naiv kooperatív stratégia jól elvan a zöld környezetben ... sőt mivel az újonc naivokat nem gyengítette le a múlt háborúskodása, el is tudnak terjedni ... de a terjedő világoskék foltok jó táptalajt nyújtanak a bennük véletlenszerűen megjelenő kompetitíveknek, akik gyorsan elterjednek a naívok kárára ... de nincs esélyük nagyra nőni, mert pár lépés után beleütköznek a zöldekbe, akik helyreállítják a békét ...

Ez a zöld, világoskék, piros/narancs, zöld kergetőzés zajlik végtelenségig, a kooperatív stratégiák magabiztos fölényében.

De van olyan helyzet, amiben nem jön létre a kooperatív stratégiák dominanciája? 

---

Aki múlt héten volt olyan bátor, hogy próbálkozzon a játék számaival, lehet észrevette, hogyha a Freedom értéket elég nagyra állítja, akkor nem a zöldek fogják uralni a terepet ... Érdemes kipróbálni 500 és 1000 között különböző értékekkel ... 1000-nél már egyértelműen a pirosak fognak dominálni, bár ezzel együtt elég zizis lesz a játéktér.

Az eheti poszt kedvéért upgradeltem egy kicsit a játékot. Az új Moves mezővel azt lehet megadni, hogy periódusonként hány véletlenszerűen kiválasztott játékos cseréljen helyet egymással, vagyis költözzön el a helyéről.

Érdemes játszani ezzel a számmal is egy kicsit. Próbálkozzunk különböző Move értékekkel! Kezdjük 700-al ... pár próbakör után tapasztalhatjuk, hogy néha a piros ellepi a játékteret. Majd növeljük a Move értéket fokozatosan 1000-ig ... 850 környékén már az esetek felében a piros nyer, míg 1000-nél már nagyon ritkán fog kizöldülni a kép.

De miért is történik ez, ha amúgy a Tit fot Tat a favorit stratégia?

---

A Tit for Tat egy új szomszédot mindig jóhiszeműen fogad, vagyis kooperálással kezd ... ha az új szomszédság többnyire jófej, akkor ez be is jön ... de ha folyton genyó szomszédokat kapunk, akkor komolyat szívhatunk a velük játszott első körben. 

Ami valóban érdekes meglátás ebben, hogy a költözések gyakorisága önmagában befolyásolni tudja melyik stratégia lehet a nyerő ... a gyakori költözések a kompetitív stratégiáknak kedveznek. Az élet nyelvére lefordítva: Azok járnak jól, akik visszaélnek az új ügyfelek jóhiszeműségével, és hamar tovább állnak ...

A tanulság: Ahhoz, hogy a kooperatív stratégiák érvényesülni tudjanak, szükséges a kapcsolati rendszerek viszonylagos stabilitása.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valosagvallasa.blog.hu/api/trackback/id/tr545888442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fals Kabaré 2014.04.03. 12:27:18

Ha jól értelmezem a dolgot, ez például a való életben is megfigyelhető "falka" rendszerben is megfigyelhető már az állatvilágban?

lokkoL 2014.04.03. 14:58:55

a falkánál jóval alacsonyabb szinteken is ...
süti beállítások módosítása