HTML

A Valóság Vallása

Friss topikok

  • aPar aLyza: instantfilozofus.blog.hu/2010/09/01/ujabb_farasztas_pi_ugyben (2015.10.03. 13:40) Pi
  • KenChi: Úristen, hogy én mennyi időt öltem bele anno az IRC-be. Régi szép emlékek... Az ICQ-t már el is fe... (2014.07.16. 23:19) Az internet rövid története 1.
  • lokkoL: a falkánál jóval alacsonyabb szinteken is ... (2014.04.03. 14:58) Jószomszédság
  • Kalaius86: Kapcsolódik: divany.hu/eletmod/2014/02/23/mas_nyelveken_mashogy_gondolkodunk/ (2014.02.24. 09:53) Maugli
  • lokkoL: Az ismeretek átadásának fejlődése a következő posztok témája ... az is ki fog derülni, hogy miért ... (2014.02.13. 11:36) Ecce homo

Címkék

Nézés és látás

2014.02.05. 19:00 lokkoL

Tavaly, mikor a feleségem terhes volt, mindkettőnknek volt egy furcsa benyomása: Sokkal több terhes nőt láttunk mászkálni a városban, mint addig ... naponta kb. ötöt ... míg máskor jó volt, ha hetente kettő jött szembe velünk az utcán ... Népességrobbanás van a láthatáron? ... ennyire bejött volna a családi adókedvezmény? ... akkor a kormány miért nem kürtöli tele a sajtót, hogy milyen sikeres családpolitikát folytatnak? ... Gyanús volt, hogy valami itt nem stimmel.

De miután BabaLokko megszületett, egyik hétről a másikra eltűntek a városból a terhes nők tömegei ... mindenki egyszerre babázott volna le? ... A klinikán nem ez tűnt fel ... 14-én 14:14 kor értünk be a kórházba, de aznap éjfélig egy gyerek se született ott ... Később rákerestem a születési statisztikákra (katt) ... szinte megnyugvással töltött el a tény, hogy a semmiféle népességrobbanás nem történt, csak mi őrültünk meg egy időre ... de már elmúlt.

Vagyis hallucináltuk volna azt a sok terhes nőt? ... Ketten egyszerre? Azt talán mégse ... Akkor fogadjuk el, hogy nem mászkált jelentősen több nő terhes pocakkal a városban, csak a mi érzékelésünk változott meg? ... A terhes nők többsége számunkra csak akkor látható, ha mi is babát várunk? ... Nagy ökörségnek tűnik?

Nem először botlok bele ebbe a gondolatba: Hogy mit fogunk a külvilágból, az attól is függ, hogy mi van éppen a fejünkben (Két világ pereme, Az érzékelés filozófiája). De a tudat titkai körül tett kirándulásom után, most már azt is tudtom, hogy a tudatos észlelés feltétele nem csak az érzékelés, hanem az emlékezés is ... Ez a különbség a nézés és a látás közt ... az emlékezés!

A tudat titkainál beláttam, hogy az emlékek milyen gyors ütemben pusztulnak. Ebből következik, hogy a szemünk előtt lévő dolgok többségét csak nézzük, de nem látjuk ... De vajon mi dönti el, hogy az emlékekből mi marad fenn, és mi veszik el olyan gyorsan, hogy észre se vesszük? ... Mi alapján szelektál az elme, hogy mi jusson el a tudatunkig?

Szeretjük azt képzelni, hogy figyelmünk irányítása tudatos. Tehát a tudatunk maga szelektál a beérkező élmények közül mi érdekes annyira, hogy hosszabb távon is megmaradjon ... de ebbe a képbe egyszerűen nem illik bele ez a terhes nős történet ... semmi tudatosság se volt abban, hogy jóval nagyobb valószínűséggel akadt meg a szemem egy terhes nőn, mint addig bármikor ... de akkoriban ezzel volt tele a fejem, nem véletlenül, magam is erősen érintett voltam a terhesség témájában ... egyszerűen nem tudtam nem észrevenni őket.

---

Elmerülve a neuronok sűrűjébe, valahogy úgy képzelem el az élmények tudatosulását, hogy a beérkező ingerek valamiféle sémákat hoznak lendületbe az agyunkban, majd ezek a sémák más sémákat indítanak be ... Sémáról sémára cikáznak az ingerek, de nagy többségük mégis hamar lecseng, mert a mélyebb sémák már nem reagálnak rájuk, nem továbbítják őket tovább ... de marad néhány inger, melyek sémák ezrein - százezrein száguldnak át, és e folyamat közben valahogy emlékké válnak.

Hasonló ez, mint a rezgések és a rezonancia. Azok a rezgések maradnak fenn, erősödnek fel, melyek rezonálnak környezetükkel ... Azok az élmények tudatosulnak, melyek rezonálnak a fejünkben lévő aktív sémákkal.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valosagvallasa.blog.hu/api/trackback/id/tr715797796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalaius86 · http://uw-rugby.blog.hu/ 2014.02.06. 09:49:25

Ez teljesen természetes, maximum a ráeszmélés nem az, általában akkor jövünk rá, amikor utólag fontossá válik valami, ami addig egész végig a szemünk előtt volt, csak nem foglalkoztunk vele. (pl. milyen cipője van annak az embernek, akivel szinte minden nap egy buszon utazol?) Nálatok a sorrend megfordult, egy nagyon fontos eseményt vártatok, így az agyatok előtérbe helyezett mindent, amit ezzel kapcsolatosnak ítélt. Távoli, de hasonló példa a motorvásárlásom. Mielőtt jogsit szereztem volna, a motor csak egy ködös vágyálom volt, egyszerűen csak szerettem volna egy gyors dolog nyergében ülni. Aztán elkezdtem keresgélni, sok hirdetést átnézni, és egyre többször volt, hogy kiszúrtam a motorokat a forgalomban, beazonosítottam őket szín, forma és hang alapján, tudtam, melyikre van esély, hogy majd az enyém legyen, és melyik marad a távoli jövő zenéje. Aztán, mikor eldőlt a kérdés, és meglett a Kawa, a robogókra, kis motorokra, chopperekre egyre kevésbé figyeltem, ki is kopott a velük kapcsolatos tudás, lásd melyik típus milyen, mennyibe kerülnek, stb. Viszont a sportmotorokról sokszor távolról, hang alapján meg tudom mondani, milyen és mekkora motor az, és persze, hogy mennyire húzzák épp a szarvát! :)
Az igazság az, hogy még a lehető leginkább ingerszegény környezet is annyi potenciális információt hordoz, hogy most, a képernyő előtt ülve elkezdhetnénk végiggondolni a világ dolgait egy töprengő szoborrá meredve. Ha pl. elkezdem végiggondolni, hogy az előttem lévő látszólag unalmas irodai közeg mennyi üzenetet hordoz, akkor ... Megszívom, mert semmi sem lesz a munkából :D Olyasmikre gondolok, hogy a HP scanner csatahajó-szürke, és tapasztalatból tudom, hogy a drivere nem kompatibilis winXP-vel, a mellette lévő Anthurium Andreanum, azaz flamingovirág egyes levelei sárgulnak és pöndörödnek a túltápozás okozta égés jeleit mutatva, miközben a földje szürkés, ami a csapvízben lévő klórra utal. Biztos jobban örülne mmég a kint a légkörből éppen csak kiváló ónos esőnek is... Stb. :) Hogy Voltaire-t idézzem: "Dolgozzunk, ne okoskodjunk", szóval csak ennyit akartam most hozzátenni :)

Kalaius86 · http://uw-rugby.blog.hu/ 2014.02.06. 09:51:00

Van benne egy mondatismétlés, én meg nem találom a módosítás-gombot... Ehh :P :)

lokkoL 2014.02.06. 10:19:14

Van ellenpélda is, amikor nem lehet az érzékelésre fogni a megtapasztalt dolgok elszaporodását.
Nemrég vezettem haza vidékről, és gyors egymásutánba láttam szembe jönni 2 Trabit ... mire meggyőztem volna magam, hogy ez bár kurva fura, de szimpla statisztikai véletlenből is kijöhet ilyen, mert fut még párszáz Trabi a magyar utakon ... de pár percen belül láttam még 4-et ... áááá, ilyen már tényleg nincs, ezek valami találkozóra mennek. Utána jött egy egész Trabi karaván, vagy egy tucat.
süti beállítások módosítása