HTML

A Valóság Vallása

Friss topikok

  • aPar aLyza: instantfilozofus.blog.hu/2010/09/01/ujabb_farasztas_pi_ugyben (2015.10.03. 13:40) Pi
  • KenChi: Úristen, hogy én mennyi időt öltem bele anno az IRC-be. Régi szép emlékek... Az ICQ-t már el is fe... (2014.07.16. 23:19) Az internet rövid története 1.
  • lokkoL: a falkánál jóval alacsonyabb szinteken is ... (2014.04.03. 14:58) Jószomszédság
  • Kalaius86: Kapcsolódik: divany.hu/eletmod/2014/02/23/mas_nyelveken_mashogy_gondolkodunk/ (2014.02.24. 09:53) Maugli
  • lokkoL: Az ismeretek átadásának fejlődése a következő posztok témája ... az is ki fog derülni, hogy miért ... (2014.02.13. 11:36) Ecce homo

Címkék

A kommunikáció minimuma

2014.02.26. 19:00 lokkoL

Sokat töprengtem a Macskák vs Egerek mesterséges intelligencia szimulációm eredményén. Az egyik reményem az volt, hogy a macskák megtanulnak falkában vadászni ... ez nem jött be ... ellenben egy nem várt eredménye volt a projektnek, hogy az egerek csordákba kezdtek rendeződni. (Kár hogy eredetileg nem bárányok és farkasok tematikát választottam)

Az egerek mesterséges agyának elemzéséből kiderült, hogy a csordaszellem egy viszonylag egyszerű stratéga eredménye; Ha az egerek kedvelik egymás társaságát, és utánozzák egymás mozgását, akkor kialakul a csorda. Ha a csorda egyik egére meglát egy macskát, és futásnak ered, a többi követi őt ... Hatékony és egyszerű túlélési stratégia; nem kell a saját szememmel látnom a bajt, ha a többiek futnak, akkor futok én is.

Mikor kerestem a kommunikáció definíciójának minimumát, kapóra jött ez a téma. Lehet kommunikációnak nevezni, ami egy csorda egyedei között zajlik? A csorda közepén ácsingózó jószág nem érzékeli közvetlenül a ragadozó jelenlétét, mégis érzékelni fogja a veszélyt a többiek mozgásából, és reagálni is fog rá ... így áramlik az információ a csordán belül, és ez a csorda viselkedését alapvetően meghatározza ... elfogadhatjuk, hogy ez valamiféle kommunikáció?

Érdemes belegondolni abba is, mi zajlik a ragadozó és a préda közt. A ragadozó feltűnik, a préda fut ... majd az egész csorda futásnak ered ... a ragadozó tehát azt kommunikálja, hogy itt vagyok, fussatok?! Nyilvánvaló, hogy ez nem áll érdekében. Nem véletlen igyekszik a vad lesből támadni, a jelenlétére utaló jeleket az utolsó pillanatig elrejteni. Ez így biztosan nem kommunikáció.

Vagyis van két eset, amiben a terjedő információ ugyan az; egy ragadozó támadja a csordát. Ebből az egyik esetet, a ragadozó és préda közti interakció biztosan nem kommunikáció, míg a csorda egyedei közt terjedő vészjelzést akár annak is tekinthetjük ... tehát a kommunikáció minimum-definíciója valahol itt lehet e két eset különbségében ... és ez a különbség nem más, mint az információ átadásának szándékossága.

Íme a minimum-definíció:

A kommunikáció valamilyen információ szándékos átadása, amivel ez a szándék célt is ér.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valosagvallasa.blog.hu/api/trackback/id/tr475831358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása