HTML

A Valóság Vallása

Friss topikok

  • aPar aLyza: instantfilozofus.blog.hu/2010/09/01/ujabb_farasztas_pi_ugyben (2015.10.03. 13:40) Pi
  • KenChi: Úristen, hogy én mennyi időt öltem bele anno az IRC-be. Régi szép emlékek... Az ICQ-t már el is fe... (2014.07.16. 23:19) Az internet rövid története 1.
  • lokkoL: a falkánál jóval alacsonyabb szinteken is ... (2014.04.03. 14:58) Jószomszédság
  • Kalaius86: Kapcsolódik: divany.hu/eletmod/2014/02/23/mas_nyelveken_mashogy_gondolkodunk/ (2014.02.24. 09:53) Maugli
  • lokkoL: Az ismeretek átadásának fejlődése a következő posztok témája ... az is ki fog derülni, hogy miért ... (2014.02.13. 11:36) Ecce homo

Címkék

Mert mi vagy? Kínai?

2014.05.21. 19:00 lokkoL

15 évesen mit jelentett számomra magyarnak lenni? Évente kétszer szervezett formában meghallgathattuk, hogy milyen csúnyán elbánt velünk a történelem ... felemelő érzés volt? ... nem.

A tévében volt három magyar adó TV1, TV2, Duna, és parabolán bejött még pár német nyelvű csatorna SAT1, RTL, PRO7. Bár nagyjából egy mukkot se tudtunk németül, de még így is annyival ütősebb volt a német műsorfelhozatal, hogy szinte mindig ezeket néztük ... nomeg ott voltak a dalszövegek, a számítógépes játékok, amikből meg angol nyelvtudás híjján nem fogtunk fel kb semmit, mégis faltuk őket két pofára ... Örültem neki, hogy milyen szép az édes anyanyelv? ... nem.

15 évesen úgy éreztem, hogy magyarnak lenni kifejezetten hátrány. Élénken élt bennem egy rendszerváltás korabeli emlék, amikor nagyapám magyarázott nekem egy felszálló utasszállító gépet mutatva: "Ha majd jó tanulsz, az egyetemről egyenesen Amerikába repülhetsz egy ilyen gépen."

---

Gimiben 4 évig volt padtársam egy arc. Apai ágról egy perui mesztic indián, anyai ágon meg székely. Ha ő nem lett volna, talán már rég nem lennék az országban ... az ő nézőpontja komolyan elgondolkodtatott, mert talán ő volt a bolygó egyetlen székely perui mesztic indiánja, de számára mégis az volt a meghatározó, hogy ő magyar. Az osztályban ő képviselte a nemzeti eszmét, amin ugyan olyan parázs viták mentek, mint isten létéről.

Emlékszem egy monológra, amit az egyik szélbalos osztálytársunk adott elő, amikor átszállították a koronát a parlamentbe "Tudod mi ez? Mikor este majd mindenkit kizavarnak Orbán a fejére rakja azt a bohócsipkát, nézegeti magát vele a tükörben ... hmmm király vagyok" ... mondhatom nem aratott osztatlan sikert ez az előadás.

Kezdetben azon a véleményen voltam, hogy a nemzetek egymással felcserélhetőek, éppúgy lehetnék mondjuk francia mint magyar. "Miért, francia vagy?" ... "Nem de akár lehettem volna az is" ... "De nem vagy az" ... és tény ... a mesztic-székely e gondolatmenetén nem találtam fogást, egyszerű volt és lényegretörő. Azóta magam is ezt alkalmazom, ha valaki azzal jön elő, hogy számára semmit nem jelent az, hogy ő magyar ... meg különben is nincs is olyan, hogy magyar, mert ezerféle nép keveredik bennünk ... "Mert mi vagy? Kínai, Japán, Francia, Skót, Belga, Svéd ... ? Feltehetem kérdésként a világ összes nemzetét, de csak egyre fogsz igennel válaszolni, arra hogy magyar vagy." ... "Ennyi erővel bárki vallhatja magát magyarnak, meg bármi másnak, ezért ez nem jelent semmit" ... "6 milliárdból legfeljebb 15 millió fogja magát őszintén magyarnak vallani, ez mindenképp jelent valamit."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valosagvallasa.blog.hu/api/trackback/id/tr816183721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása