HTML

A Valóság Vallása

Friss topikok

  • aPar aLyza: instantfilozofus.blog.hu/2010/09/01/ujabb_farasztas_pi_ugyben (2015.10.03. 13:40) Pi
  • KenChi: Úristen, hogy én mennyi időt öltem bele anno az IRC-be. Régi szép emlékek... Az ICQ-t már el is fe... (2014.07.16. 23:19) Az internet rövid története 1.
  • lokkoL: a falkánál jóval alacsonyabb szinteken is ... (2014.04.03. 14:58) Jószomszédság
  • Kalaius86: Kapcsolódik: divany.hu/eletmod/2014/02/23/mas_nyelveken_mashogy_gondolkodunk/ (2014.02.24. 09:53) Maugli
  • lokkoL: Az ismeretek átadásának fejlődése a következő posztok témája ... az is ki fog derülni, hogy miért ... (2014.02.13. 11:36) Ecce homo

Címkék

A hatalom

2014.03.05. 19:00 lokkoL

Két vadállat találkozik, és azonnal beindul a morgás. Villogtatják egymásnak foguk fehérjét ... akár egy percig is eltart az acsargás, mire az egyik lehasal a földre, majd nyüszögve eliszkol ... a győztes meg diadalmasan átveszi az őt megillető territóriumot ... pedig nem volt semmi tettlegesség. Akkor mi történt? ... nem több, csak egy kis kommunikáció.

Az üzenet lényegi tartalma mindkét oldalról ugyan az: Tűnjél innen! ... de az üzenet, csak az egyik irányban ér cél ... A kommunikáció definícióját alkalmazva az jön ki ebből a történetből, hogy a győztes vad sikeresen kommunikált, míg a másik nem.

Mi dönti el, hogy végül ki jön ki győztesen a farkasszemezésből? ... az, hogy a vesztes elhiszi, hogy a másik fél az erősebb, ezért úgy dönt, eláll a csatától ... Gyáva, de működő intelligenciára utaló döntés ez. Képesnek kell lenni felmérni, mi hozható ki az adott helyzetből, és lehetőségek közül a kevésbé rosszat választani. Tehát mondhatni okos lépés lemondani a szaporodási területről, mint inkább bevállalni egy komoly, akár halálos sérülést.

De ha a vesztes fél intelligensen viselkedik, akkor miben volt jó a nyertes? ... Erődemonstrációban! ... Abban, hogy képes volt elhitetni a másikkal, hogy ő az erősebb, és itt az ő akarata fog érvényesülni.

Egy új fogalom körvonalai kezdenek megjelenni itt ... a hatalomé.

---

A Trónok harca 2. évadban Lord Varys elejt egy monológot Tyrionnak, aminél szebben talán semmi se írja le a hatalom mibenlétét:

A történet lényege röviden: Három fontos ember ül egy teremben, egy király, egy pap, és egy vagyonos ember. Előttük áll egy katona. Mindhárom előkelő arra akarja rávenni a katonát, hogy ölje meg a másik kettőt. Ki marad életben, és kik halnak meg? ... Azon múlik, hogy a katona mit hisz, kié a hatalom. ... A hatalom ott van, ahol elhisszük, hogy az ott van.

---

Visszakanyarodva a kommunikációs megközelítéshez. Ha a hatalom az, hogy képesek vagyunk megvalósítani szándékainkat + A sikeres kommunikáció feltétele, hogy a közlés szándéka meg is valósul ... ebből következik egy elsőre talán furcsának tűnő meglátás: a sikeres kommunikáció feltétele, hogy legyen valamiféle hatalom a birtokunkban ... vagyis a többiek elhiggyék rólunk, hogy van ... ahogy vesztes vad elhitte a másikról, hogy az képes lenne legyőzni őt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valosagvallasa.blog.hu/api/trackback/id/tr665842210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása