HTML

A Valóság Vallása

Friss topikok

  • aPar aLyza: instantfilozofus.blog.hu/2010/09/01/ujabb_farasztas_pi_ugyben (2015.10.03. 13:40) Pi
  • KenChi: Úristen, hogy én mennyi időt öltem bele anno az IRC-be. Régi szép emlékek... Az ICQ-t már el is fe... (2014.07.16. 23:19) Az internet rövid története 1.
  • lokkoL: a falkánál jóval alacsonyabb szinteken is ... (2014.04.03. 14:58) Jószomszédság
  • Kalaius86: Kapcsolódik: divany.hu/eletmod/2014/02/23/mas_nyelveken_mashogy_gondolkodunk/ (2014.02.24. 09:53) Maugli
  • lokkoL: Az ismeretek átadásának fejlődése a következő posztok témája ... az is ki fog derülni, hogy miért ... (2014.02.13. 11:36) Ecce homo

Címkék

Egy társadalomkép magvai 3.

2014.04.30. 19:00 lokkoL

A 90-es évek közepén gyorsult fel a hadsereg leépítése ... de ekkor már nem számítottak apám politikai hátrányosságai, így ahelyett hogy leszerelték volna, el tudta intézni, hogy Pestre vezényeljék ... 13 éves voltam ekkor.

Vidéki suhanc fejemben igen bizarr kép élt a fővárosról, köszönhetően a telepre beszivárgott szubkultúrák katyvaszának. A telepi felfogást mind két oldalon alapvetően a rasszizmushoz való hozzáállás határozta meg, pedig ennek ott nem is volt igazi tétje. A telepen nem volt jelen az etnikum ... ellenben Pesten, ahova költözni készültünk, ott tudtuk, hogy jelen lesz.

Megpróbáltam elképzelni mi vár rám a nagyvárosban. A rasszista felfogás eléggé rémisztő képet vetített elő, de a bőgatyás világkép se volt sokkal biztatóbb. A HIP HOP se beszélt másról, mint a kisebbséget körülvevő bűnözésről és mocsokról, annyi különbséggel, hogy a RAPperek ezt megpróbálták valahogy menőnek beállítani.

---

Vidékiként nem is tudtam magamról, hogy tájszólásom van. Hiába voltam kisvárosi, nem tanyasi, a pesti fülek mégis hallották, hogy lóg a számból a kapanyél rendesen ... de két év se kellett hozzá, és már ki is kopott a beszédemből a vidéki íz.

Ez gondolkoztatott el. Ha az én tájszólásom ilyen könnyen feloldódott - pedig nem vagyok egy nyelvzseni - akkor a cigányok körében Pest kellős közepén, hogy a fenébe marad fenn ez a legeldugottabb tanyavilágot megszégyenítően rút dialektus?

"Ááájjj meg téstvíírem ... dikk ... hállod? ... mennyí áz idő? ... és á cígárettád ? ... hállod ... aggyá má iggyet! "

Arra tippeltem, hogy ezek a cigók hiába születtek a város közepén, alig beszélnek másféle emberrel, ezért nem veszik fel spontán a pesti nyelvjárást ... Tény, hogy kevés közös témánk volt velük, és ha mégis kialakult egy beszélgetés, azt próbáltuk mihamarabb lezárni ... akár fél doboz cigi árán is, mert tartottunk tőle, hogy egy hosszabb diskurzus ennél csak drágább lenne.

Ez a felismerés oldotta fel nálam a rasszizmus klasszikus dilemmáját. Nem lógott ki tovább a lóláb, hogy vannak becsületes munkából élő romák is ... mert azok a romák normálisan beszélnek ... Akik nap mint nap munkába járnak, munkájukban szóba elegyednek mindenféle emberrel, azokra akaratlanul is ráragad a többség dialektusa (katt) ... Eztán már csak azoktól a formáktól féltem, akik cigányosan beszéltek a város közepén, de tőlük nagyon.

Így jutottam el 16 éves koromra oda, hogy a rasszizmus számomra már nem volt tovább téma. Más társadalmi kérdések kezdtek foglalkoztatni, ennél mélyebbek és bonyolultabbak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valosagvallasa.blog.hu/api/trackback/id/tr596096899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása