HTML

A Valóság Vallása

Friss topikok

  • aPar aLyza: instantfilozofus.blog.hu/2010/09/01/ujabb_farasztas_pi_ugyben (2015.10.03. 13:40) Pi
  • KenChi: Úristen, hogy én mennyi időt öltem bele anno az IRC-be. Régi szép emlékek... Az ICQ-t már el is fe... (2014.07.16. 23:19) Az internet rövid története 1.
  • lokkoL: a falkánál jóval alacsonyabb szinteken is ... (2014.04.03. 14:58) Jószomszédság
  • Kalaius86: Kapcsolódik: divany.hu/eletmod/2014/02/23/mas_nyelveken_mashogy_gondolkodunk/ (2014.02.24. 09:53) Maugli
  • lokkoL: Az ismeretek átadásának fejlődése a következő posztok témája ... az is ki fog derülni, hogy miért ... (2014.02.13. 11:36) Ecce homo

Címkék

A döntés háttere

2013.11.27. 19:00 lokkoL

Volt egy dokumentumfilm a Discovery-n a 155 halálos áldozatot követelő kapruni szerencsétlenségről (wiki). Egy siklóvasút hátsó kocsija kigyulladt egy 3 kilométer hosszú, 30 fokos emelkedésű alagútban kb. 700 méterre a felső kijárattól. Akik az alagútban a szervizlépcsőn felfele kezdtek menekülni, mind belefulladtak a füstbe ... összesen 12 fő döntött úgy, hogy lefele menekül, a lángoló hátsó kocsi irányába ... ők mind túlélték.

Néztem a műsort, és közben az járt a fejemben, hogy ez mennyire bizarr. Én hogy döntenék egy ilyen helyzetben? Utólag könnyű okosnak lenni, de ott élet-halál múlott azon, hogy ki hogyan méri fel a helyzetet. Gyerek koromban voltak piromán hajlamaim, ezért tudtam jól, hogy a láng nem olyan veszélyes mint ahogy kinéz, ha átugrok vagy átszaladok rajta, abban a pár tizedmásodpercben míg a tűzben vagyok legfeljebb a hajam és a szemöldököm pörkölődik meg ... ellenben a füst ... a füst aljas dolog, főleg zárt térben ...

Később filozófiai kérdésként vizsgáltam a helyzetet. Az érdekelt mit kell tudnia az agynak ahhoz, hogy képes legyen körültekintő döntést hozni?

Az intelligenciáról addig alkotott elképzelésem szerint az életben előforduló helyzetekre valamilyen viselkedési minta szerint reagálunk. Ezek a viselkedési minták valamilyen tanulási folyamatban fejlődnek ki bennünk ... Milyen helyzettel szembesültek a kapruni szerencsétlenség áldozatai? Lefelé egy lángoló kocsi, felfelé füst ... az életben 100 esetből 99.9-szer az az adaptív viselkedés, hogy nem rohangálunk át a tűzön. Ösztönösen a tűztől félünk nem a füsttől. 12 ember ennek ellenére mégis jó döntést hozott.

Aki tudatosan hozott jó döntést valószínű ezen a gondolatmeneten ment végig: Ez a ferde alagút kéményként viselkedik, a füst felfele áramlik benne. A füst tömény méreg, pár méter után megfulladnék ... Ha lefele megyek, megéghetek a lángokban, de ha túljutok a tűzön ott már jóval jobbak lesznek a túlélési esélyek ... vagyis lefele veszem az irányt.

A döntés meghozásához fejben elképzelést kell alkotni a lehetőségekről, képzeletben le kell tudni játszanunk a különböző döntések következményeit. Össze kell tudni vetni az alternatívákat, kiválasztani jobbat, és aszerint cselekedni. Amikor ezt a rendszert elemeire bontottam, a következő fogalmakra leltem: 

  • a világról alkotott gondolati modell - ez működik a fejünkben amikor elképzeljük, hogy mi lenne ha ...
  • emlékezet - enélkül nem tudnánk sem összevetni a különböző alternatívákat, és nem emlékezhetnénk a döntésre, amit meghoztunk ... gondban lennénk ha folyton azon kapnánk magunkat, hogy nem tudjuk miért cselekszünk éppen úgy ahogy ...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valosagvallasa.blog.hu/api/trackback/id/tr65656767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása