HTML

A Valóság Vallása

Friss topikok

  • aPar aLyza: instantfilozofus.blog.hu/2010/09/01/ujabb_farasztas_pi_ugyben (2015.10.03. 13:40) Pi
  • KenChi: Úristen, hogy én mennyi időt öltem bele anno az IRC-be. Régi szép emlékek... Az ICQ-t már el is fe... (2014.07.16. 23:19) Az internet rövid története 1.
  • lokkoL: a falkánál jóval alacsonyabb szinteken is ... (2014.04.03. 14:58) Jószomszédság
  • Kalaius86: Kapcsolódik: divany.hu/eletmod/2014/02/23/mas_nyelveken_mashogy_gondolkodunk/ (2014.02.24. 09:53) Maugli
  • lokkoL: Az ismeretek átadásának fejlődése a következő posztok témája ... az is ki fog derülni, hogy miért ... (2014.02.13. 11:36) Ecce homo

Címkék

Nincs végtelen

2013.11.13. 19:00 lokkoL

Minden egész számnál létezik nagyobb egész szám, és van egy szám, ami definíció szerint minden más számnál nagyobb, ez a végtelen.

- Buta vagy!
- Te vagy a buta, te te te te!
- Nem mert te. te te te és te ... és ezerszer is te!
- Nem mert te, végtelenszer te, úgyhogy nyertem!
- Végtelen plusz kétszer te!
- Végtelenszer végtelenszer te!
- Végtelenszer végtelenszer végtelenszer és ez végtelenszer te. Én nyertem stip stop
...

Így szedi szét egymást két túlművelt kisiskolás a napköziben ... de most komolyan, mennyi végtelen + 1 ? Definíció szerint végtelen. De akkor mennyi végtelen - 1 ? Az is végtelen. Akkor végtelen + 1 = végtelen - 1 ?!! Mijjjjezahülyeség ?!!

Önmagában hülyeség is lenne bevezetni egy ilyen aberrált számot, de a végtelen fogalma nélkül nagy gondban lennénk, ha a határérték, derivál vagy az integrál számítási módszerek helyességét próbálnánk bizonyítani ... ezek nélkül meg egyszerűen nem működne modern tudományunk.

A matematika a józan észt fiókba téve szépen körülírta, definiálta a végtelent, mert szüksége volt rá. Beépítette szemléletmódjába, elfogadta létező fogalomnak ... de a valós világban létezik a végtelen? Létezik a világban bármi aminek mennyiségét vagy bármilyen más minőségét a végtelen írná le? Végtelen tér? Végtelen anyag, energia, végtelen idő, vagy sebesség? ... én úgy látom a tudomány fejlődése mutat egy egyértelmű tendenciát: Előbb utóbb minden természettudományos elmélet megdől, ami valaminek a végtelenségét feltételezi.

Hogy univerzumunk nem végtelen, már a XVIII. században kiderült az Olber paradoxonból (click) ... ma már ott tart a tudomány, hogy a Hubble űrteleszkóp ellátott az univerzumunk pereméig (click) ... de ez önmagában még nem döntötte el a dolgot, attól mert az univerzum kiterjedése véges, még előfordulhat benne a végtelen: ha a világ tetszőlegesen kicsi elemekre darabolható, akkor ezeknek a tetszőlegesen kicsi parányoknak a mennyisége végtelen. De a kémia, az atomfizika, és a részecskekutatás fejlődésével a parányok világáról is kiderült, hogy bár nagyon kicsi, de nem tetszőlegesen kicsi részekből épül fel az univerzum.

De még mindig marad menedéke a végtelennek. A téridő aberrációja a fekete lyuk közepében található szingularitás, ami egy nulla kiterjedésű végtelen sűrűségű pont, amibe végül a fekete lyuk minden anyaga belezuhan ... vagyis ez jön ki a téridő matematikájából ... a matekot nem zavarja a végtelen, de a természet minden bizonnyal máshogy kezel egy ilyen szélsőséges körülményt, csak még nem tudjuk hogyan ... egy fekete lyukból igen nehéz információt kinyerni.

Meggyőződésem, hogy a valóságban nem létezik végtelen ... így valóságban a Pi szám sem írja le magában a világmindenséget, mivel a Pi végtelen pontosságú formájában nem létezik ... nem is létezhet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valosagvallasa.blog.hu/api/trackback/id/tr15620678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása